Øl er en af de ti mest populære alkoholiske drikke, som frister med sin karakteristiske smag. Den findes i mange varianter og smagsnuancer - hvad enten det er pilsner, eksport, lager eller helles. En af dem er den lækre JUMO jubilæumsøl, som blev skabt ud fra en opskrift af vores markedssegmentchef med magnum-, ariana- og safirhumle for at fejre virksomhedens 75-års jubilæum. Men det er på ingen måde alt. Der er blevet designet og skabt et internt bryggeri, som sikrer høj produktkvalitet og en ægte smagsoplevelse gennem det perfekte samspil mellem alle komponenter.
I bryggeprocessen skulle alle JUMO-løsninger, der er relevante for bryggeriindustrien, kombineres i et kompakt anlæg, som kunne bruges til demonstration ud over fremstillingen af jubilæumsøllen. Desuden skulle alle processer være automatiske, monitorerede og visualiserede samt have et højt niveau af proces- og fødevaresikkerhed. Efter brygningen skulle der være mulighed for CIP-rengøring.
Implementering af bryggeriet
Implementering af bryggeriet
I vores søgen efter den nødvendige tekniske ekspertise og et regionalt bryggeri, der kunne bygge et sådant anlæg og brygge jubilæumsøllen, stødte vi hurtigt på to virksomheder: (1) Burkard und Gärtner (B+G), som er specialist i systemdesign og anlægsteknik, og (2) HUNFELT BRAEU, som er et ungt bryggeri lige uden for Fulda. Hele 13 innovative JUMO-komponenter blev brugt i bryggeriet, hvilket sikrede særdeles effektive processer og en gyldengul pilsner med en behagelig bitter note.
Ud over mæskekar, urteseperationstank og urtekedel var anlægget også udstyret med en varmtvandstank. Bortset fra urteseperationstanken opvarmes alle beholdere elektrisk via deres indervægge - JUMO TYA 202 strøm controllere bruges til at styre varmeelementerne.
De anvendte sensorer blev installeret i anlægget med procestilslutningerne G ½ (hygiejnisk), JUMO PEKA (EHEDG certificeret), og klemmetilslutning. De blev derefter integreret via Single Pair Ethernet (SPE), IO-Link, eller via et 4 til 20 mA signal.
Ved måling af niveauet i varmtvandstanken, mæskekarret og urtkedlen anvendes den nyudviklede JUMO DELOS S02 tryktransmitter. Målingen af differenstrykket under urteseperationstankens bund udføres af JUMO TAROS S46 H differenstryksensoren.
JUMO flowTRANS US W02 anvendes til mængdemåling af hovedhældningen og efterhældningerne. Ved udløbet af urtkøleren måler den nye JUMO flowTRANS MAG H20 både den samlede flowhastighed og temperaturen. Temperaturen i de respektive beholdere bestemmes med JUMO dTRANS T1000.
I pumper til vand/CIP-funktionen og til mæsk/urt bruges JUMO ZELOS C01 LS niveauswitch til tørløbsbeskyttelse.
Anlægget styres via JUMO variTRON 500 touch (et automationssystem med touchpanel) og JUMO smartWARE SCADA (en software til procesovervågning og -styring).
Opskrifter til individuelle øltyper kan konfigureres intuitivt uden programmeringsevner ved hjælp af den browserbaserede softwareløsning JUMO smartWARE Program. JUMO smartWARE Evaluation, en anden softwareløsning, gør det også muligt at registrere alle procesparametre, så bryggeprocessen kan evalueres og verificeres med en automatiseret batchrapport.
Under CIP-rengøring bestemmer JUMO digiLine CI HT10, en hovedtransmitter med en induktiv konduktivitetssensor, koncentrationen af de forskellige rengøringsmedier via den temperaturkompenserede konduktivitet i varmtvandsbeholderen. De respektive CIP-funktioner kan konfigureres og verificeres via de ovennævnte JUMO smartWARE Program og JUMO smartWARE Evaluation.
Bryggeriet: Et samarbejde mellem JUMO og B+G
The plant is controlled via the JUMO variTRON 500 touch (an automation system with touch panel) and the JUMO smartWARE SCADA (a software for process monitoring and control).
Recipes for individual beer types can be configured intuitively without programming skills using the browser-based software solution JUMO smartWARE Program. JUMO smartWARE Evaluation, another software solution, also enables the recording of all process parameters so that the brewing process can be evaluated and verified with an automated batch report.
During CIP cleaning, the JUMO digiLine CI HT10, a head transmitter with an inductive conductivity sensor, determines the concentration of the different cleaning media via the temperature-compensated conductance in the hot water tank. The respective CIP functions can be configured and verified via the above-mentioned JUMO smartWARE Program and JUMO smartWARE Evaluation.
Planlægningen af anlægget på grundlag af en intelligent 3D CAD-model og fremstillingsmetoder som for eksempel orbital svejseteknologi betød, at projektet - som hovedsageligt blev håndteret af praktikanter fra B+G - blev afsluttet på bare et par måneder.
Det har resulteret i et fuldautomatisk bryganlæg i et robust design, som er fremstillet udelukkende af rustfrit stål. Det har en kapacitet på 100 liter kold urt og er udstyret med en automatiseret CIP-funktion (Cleaning in Place). Bryganlægget er et klassisk bryghus med 3 enheder og urteseperationstank. Den potentielle brygstørrelse er ca. 100 liter. Afhængigt af øltypen svarer det til en malthældning på ca. 20 kg.