Hydropower
Succeshistorie Turbiditetsmåling

Vandets kraft

Vedvarende energi og bevægelsen væk fra fossile brændstoffer bliver stadig vigtigere. Alene i 2020 blev omkring 20 % af Tysklands endelige energiforbrug dækket af alternative energikilder, herunder 18,6 milliarder kWh fra vandkraft. Internationalt er energiomstillingen et fokusemne, hvilket har resulteret i, at bevægelsen er blevet støttet med 302 milliarder dollars på verdensplan fra 2004 til 2019. Et af de lande, der bevidst investerer i vedvarende energi, er Ecuador i Sydamerika.

Opgave

CELEC EP, Ecuadors elselskab, driver flere vandkraftværker på Rio Mazar-floden med en samlet kapacitet på 20,8 MW. Af denne mængde genereres 6,2 MW på Alazán-stationen. Det vand, der kræves til dette formål, ledes fra floden til kraftværket via en kanal. Men da floden udspringer i en højde af ca. 3850 m i Andesbjergene og hovedsageligt flyder gennem bjergrigt terræn, er vandforbruget udsat for store klimatiske udfordringer.

Vandet bliver meget grumset af sedimenter, især efter storme, hvilket kan føre til tekniske fejl og øget slid på turbinerne i kraftværket. En robust måling med en digital turbiditetssensor i vandkraftværkets indtagskanal og installationen af en vejrbestandig transmitter på kanalens bred skal afhjælpe problemet og muliggøre tidlige modforanstaltninger. Desuden bør sandfangets rengøringsintervaller optimeres.Andesbjergene som en klimatisk udfordring

Løsning

Alle krav blev implementeret af vores repræsentant i Ecuador, som er firmaet Swissesor under ledelse af administrerende direktør Michael Wohlend (Dipl.-Ing.). Den digitale turbiditetssensor JUMO ecoLine NTU og transmitteren JUMO AQUIS 500 RS blev brugt. Turbiditetssensoren kan modstå et maksimalt flow på 3,44 m³/s. Den er fastgjort med 2 sikringskæder for at sikre stabile måleværdier. Sensoren blev også installeret, så den kan manøvreres ved hjælp af en dykkerarmatur på en udkraget arm med en kæde i indløbet for at forhindre sammenfiltring. Sensorens princip med 90° spredt lys muliggør et bredt måleområde og anvendelse i en lang række applikationer. Måledataene behandles direkte i sensoren og overføres til JUMO AQUIS 500 RS-indikatoren via en RS485-interface ved hjælp af en Modbus RTU-protokol, der er særlig uigennemtrængelig for interferens. Derfra sendes det videre til kraftværkets SCADA-system. Selve AQUIS har et vandtæt overflademonteret hus i henhold til IP67 og er blevet monteret i et lille kontrolskab for at beskytte den mod de ofte barske vejrforhold.

Sandfangets indløb, der forsynes med vand fra floden, med sensorinstallation

Sandfangets indløb, der forsynes med vand fra floden, med sensorinstallation

Kontrolskab åbnet med JUMO AOUIS 500 RS som display og interface til SCADA

Kontrolskab åbnet med JUMO AOUIS 500 RS som display og interface til SCADA

Resultat

Kunden ønskede pålidelig kontrol af vandkvaliteten gennem kontinuerlig overvågning og overførsel af turbiditetsværdier. Disse krav blev perfekt opfyldt af Swissesor, JUMO's repræsentant i Ecuador, ved hjælp af ecoLine NTU og AQUIS 500 RS.